Σας καλωσορίζουμε στο διαδικτυακό τόπο του δικηγορικού μας γραφείου!

Υποχρεωτική συμμετοχή δικηγόρων, ως δικαστικών αντιπροσώπων, στις αρχαιρεσίες αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών

Μετά από παρέμβαση του ΔΣΑ στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη και στον αρμόδιο Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη τροποποιήθηκε το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟΑ (σε σχέση με το δοθέν στη διαβούλευση προσχέδιο) ως προς την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων του ν. 4603/2019 περί υποχρεωτικής διεξαγωγής των αρχαιρεσιών αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών από δικαστικούς αντιπροσώπους – δικηγόρους και πλέον θεσπίζεται ρητώς η υποχρεωτική συμμετοχή των δικηγόρων.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 7ο παρ. 3 του ν/σ «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις», το οποίο εισήχθη προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, προβλέπεται πλέον ότι:

«Οι αρχαιρεσίες για τα όργανα των αθλητικών σωματείων, των ενώσεων και των ομοσπονδιών, καθώς και για την εκλογή των αντιπροσώπων των σωματείων και των ενώσεων σε υπερκείμενες αθλητικές ενώσεις και ομοσπονδίες, διεξάγονται από τριμελή εφορευτική επιτροπή, της οποίας προεδρεύει υποχρεωτικά δικαστικός αντιπρόσωπος. Δικαστικός αντιπρόσωπος ορίζεται, ύστερα από αίτηση του εκάστοτε αθλητικού φορέα, δικηγόρος από τον Δικηγορικό Σύλλογο στην περιφέρεια του οποίου εδρεύει ο εν λόγω φορέας. Εάν πρόκειται για αθλητικές ενώσεις ή ομοσπονδίες, δικαστικός αντιπρόσωπος ορίζεται δικηγόρος διορισμένος στο Εφετείο ή στον Άρειο Πάγο. Τα υπόλοιπα μέλη των εφορευτικών επιτροπών εκλέγονται από το σώμα της οικείας Γ.Σ. Η παρούσα ρύθμιση κατισχύει κάθε διαφορετικής πρόβλεψης στα καταστατικά των αντίστοιχων αθλητικών φορέων».

Η ως άνω θεσμική παρέμβαση αποκαθιστά την οφειλόμενη εμπιστοσύνη της Πολιτείας στο θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, ως εγγυητή του αδιάβλητου χαρακτήρα της δημοκρατικής διαδικασίας των αρχαιρεσιών. Θεωρούμε πολύ θετική την άμεση ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, η οποία έτεινε ευήκοον ους στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί και ανταποκρίθηκε στο δίκαιο αίτημα του δικηγορικού σώματος.

Το δικηγορικό σώμα διεκδικεί και για τα αθλητικά σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες την ανάλογη εφαρμογή της ΥΑ υπ’ αριθ. 24270/610 (ΦΕΚ Β’ 1577/08.05.2018) σχετικά με την «αμοιβή των δικηγόρων ως δικαστικών αντιπροσώπων στις εκλογές συνδικαλιστικών οργανώσεων».

Πηγή: www.dsa.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή

08:00 - 15:00

18:00 - 21:00

Για άμεση εξυπηρέτηση καλέστε μας για ραντεβού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Designed by Zois K. Design | Copyright © 2024. All rights reserved

Όροι Χρήσης

Scroll to Top