Σας καλωσορίζουμε στο διαδικτυακό τόπο του δικηγορικού μας γραφείου!

Δημοσίευση του ν. 4638/2019 για την καταβολή της ελάχιστης δικηγορικής αμοιβής απευθείας από τα πιστωτικά ιδρύματα στη νέα διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού και προστασίας πρώτης κατοικίας

Δημοσιεύτηκε ο ν.4638/2019 (ΦΕΚ 181 Α΄/18-11-2019), με το άρθρο 6 του οποίου παρέχεται η δυνατότητα στον οφειλέτη, που επιθυμεί να αναθέσει σε δικηγόρο την προετοιμασία της αίτησής του, να το πράξει καταχωρώντας τα στοιχεία του δικηγόρου στην υποβαλλόμενη ηλεκτρονική αίτηση (του Ν. 4605/2019). Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται από την πιστώτρια τράπεζατο ποσό των 120 € πλέον ΦΠΑ, στο στάδιο της προετοιμασίας της αίτησης και το ποσό 220 € πλέον ΦΠΑ στο στάδιο της αποδοχής της πρότασης από τον οφειλέτη ως (ελάχιστη) δικηγορική αμοιβή.

Ειδικότερα:

α) Εάν στη σύνταξη της αίτησης του οφειλέτη για τη ρύθμιση των οφειλών του μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (κατ’ άρθρο 72 ν. 4605/2019) συνέπραξε πληρεξούσιος δικηγόρος, τότε, ανεξάρτητα εάν η αίτηση υπογράφεται ή μη από τον πληρεξούσιο δικηγόρο, ο τελευταίος δικαιούται αμοιβής ύψους εκατόν είκοσι (120) ευρώ πλέον ΦΠΑ, η οποία προκαταβάλλεται από την πιστώτρια τράπεζα που είναι πρώτη στην υποθηκική τάξη επί της προς διάσωση κύριας κατοικίας.

β) Στην περίπτωση που ο οφειλέτης, που αιτείται τη συναινετική ρύθμιση των οφειλών του, εκπροσωπείται από πληρεξούσιο δικηγόρο και επιτευχθεί ρύθμιση, η πιστώτρια Τράπεζα που είναι πρώτη στην υποθηκική τάξη καταβάλλει ως ελάχιστη δικηγορική αμοιβή στον πληρεξούσιο δικηγόρο του αιτούντος το ποσό των διακοσίων είκοσι (220) ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις εντάχθηκαν στο ν.4638/2019 κατόπιν θεσμικής παρέμβασης του δικηγορικού σώματος καιμετά απόσυνάντηση του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού με τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρήστο Σταϊκούρα και Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, με σκοπό τη διασφάλιση της συμμετοχής και της αμοιβής των δικηγόρων στη νέα διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού και προστασίας πρώτης κατοικίας.

Πηγή: www.dsa.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή

08:00 - 15:00

18:00 - 21:00

Για άμεση εξυπηρέτηση καλέστε μας για ραντεβού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Designed by Zois K. Design | Copyright © 2024. All rights reserved

Όροι Χρήσης

Scroll to Top